
Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntője
Tavaly már 9. alkalommal került megrendezésre az egyik legrangosabb hazai gasztronómiai megmérettetés, a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntője. Az esemény évről évre a legnagyobb szakmai szervezetek támogatásában és szervezésében valósul meg. Olyan prominens védnökök állnak a kezdeményezés mellé, mint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők OrszágoSzövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal, az Agrárminisztérium, vagy a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.
A verseny témája idén egy szabadon választott magyar tájegység farsangi ételei voltak a megújulás jegyében. Kötelező elemként a fánk, kötelező alapanyagként pedig sütőtök szerepelt. A csapatoknak 650Ft-os nettó nyersanyagáron kellett 3 fogásos menüt varázsolniuk hazai alapanyagokból, modern köntösben. A versenyen folyamatos konyhai és higéniai zsűri felügyelte a munkálatokat, melyre 3 óra állt rendelkezésre a csapatoknak. A felkészülés alatt mindhárom csapatunk számtalanszor, lemodellezett versenykörülményeket létrehozva, percre lebontva, meghatározott adagban próbálta le a menüjét. A napi munkájuk, és az ágazatot sújtó munkaerőhiány mellett ez különösen nagy teljesítmény, és hűen mutatja, hogy kollégáink minden körülmények között nyitottak az újdonságokra és a kihívásokra.
A Prizma Junior, Prizma Food és a Prizma Vásárhelyi Betyárok csapatai nem először vettek részt a megmérettetésen. A sikeres nevezés után októberben az elődöntőn mindhárom csapatunk bejutott a legjobb 12 csapat közé, így kvalifikálta magát a jövő márciusban megrendezésre kerülő végső döntőre, melyet nagyközönség elött, a Sirha Budapest, közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és vendéglátós szakmai kiállításának keretében rendeznek meg a Bocuse d’Or magyar döntő versenyboxaiban. Csapataink döntős menüjeit a Prizma Antenna Hungária éttermünkben lesz lehetősége megkostólni vendégeinknek január 19.-én és 26.-án.
Prizma Junior csapatunk az összeszokott páros Nagy Balázs, Samu Zsuzsanna összeállításban, Lugosi Richard irányításával jutott a döntőbe. Verseny menüsoruk a következő:
- Korhely leves modern köntösben, csülök terrine-nel, káposztával töltött burgonyagombóccal, kolbászchipsszszel, lencseraguval és tejfölhabbal
- Omlós csirkemell, sütőtökös porridge-al és citrusos salátával
- Túrófánk málna coulis-szal
Prizma Food csapatunk Dudok János és Szaller Zoltán, Egri Zsolt irányításával került be a döntőbe. Háromfogásos menüjük a következő:
- Részeges csirkekocsonya, körtés-fekete retek salátával, lilakáposzta ropogóssal, tökmag majonézzel, és céklapürével
- Lassan készült sertéskaraj zöldfűszeres morzsában, bodzamézes zöldség ,,spagetti”-vel, és kecskesajtos hajdinafánkkal
- Őrségi sütőtökös torta, gesztenyés keksszel, és fenyőrügy zselével
Prizma Vásárhelyi Betyárok meglepetés csaptunk Verók András, Bíró Péter, Takács Gergő, Gedai Endre is szintén döntőben versenyezhetnek. Háromfogásos menüjük a következő:
- Vásárhelyi almás kolbásztekercs, almapürével, friss salátával, vinagrette-tel
- Ropogós bőrös kacsa mell, sütőtök textúrákkal és narancsos pecsenyelével, sütőtökös-mákos nudlival, ropogós hajdinával
- Képviselőfánk málnahabbal, fehércsokoládé mousse- szal, csokihomokkal

Közétkeztetési Szakácsverseny döntője
A Prizma Junior, Prizma Food és a Prizma Vásárhelyi Betyárok csapatai már rutinos versenyzőknek számítanak, hiszen nem először vettek részt a megmérettetésen. A sikeres nevezés után októberben az elődöntőn mindhárom csapatunk bejutott a legjobb 12 csapat közé, így kvalifikálták magukat idén márciusban a döntőre. A finálénak Sirha Budapest adott otthont, amely közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és a vendéglátós szakmai kiállításának keretében rendeznek meg. A végső hajrában csapataink munkáját rengeteg különdíjjal honorálták. Tekintsd meg a Prizma Food csapat összefoglalóját, ami jól mutatja mennyi munka és elhivatottság rejlik egy menüsorban.
Prizma Vásárhely:
- KÖZSZÖV Különdîja
- Metro Gasztroakadémia Különdíja
Prizma Food:
- Agrárminisztérium Különdíja
- Metro Gasztroakadémia Különdíj
- Solingen ajándékcsomag
- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különjdíja
Prizma Junior:
- Gundel Étterem Különdíj
- Metro Gasztroakadémia Különdíj
A verseny témája idén egy szabadon választott magyar tájegység farsangi ételei voltak a megújulás jegyében. Kötelező elemként a fánk, kötelező alapanyagként pedig sütőtök szerepelt. A csapatoknak 650Ft-os nettó nyersanyagáron kellett 3 fogásos menüt varázsolniuk hazai alapanyagokból, modern köntösben. A versenyen folyamatos konyhai és higéniai zsűri felügyelte a munkálatokat, melyre 3 óra állt rendelkezésre a csapatoknak. A felkészülés alatt mindhárom csapatunk számtalanszor, lemodellezett versenykörülményeket létrehozva, percre lebontva, meghatározott adagban próbálta le a menüjét. A napi munkájuk, és az ágazatot sújtó munkaerőhiány mellett ez különösen nagy teljesítmény, és hűen mutatja, hogy kollégáink minden körülmények között nyitottak az újdonságokra és a kihívásokra.
Prizma Junior csapatunk az összeszokott páros Nagy Balázs, Samu Zsuzsanna összeállításban, Lugosi Richard irányításával jutott a döntőbe. Verseny menüsoruk a következő:
- Korhely leves modern köntösben, csülök terrine-nel, káposztával töltött burgonyagombóccal, kolbászchipsszszel, lencseraguval és tejfölhabbal
- Omlós csirkemell, sütőtökös porridge-al és citrusos salátával
- Túrófánk málna coulis-szal
Prizma Food csapatunk Dudok János és Szaller Zoltán, Egri Zsolt irányításával került be a döntőbe. Háromfogásos menüjük a következő:
- Részeges csirkekocsonya, körtés-fekete retek salátával, lilakáposzta ropogóssal, tökmag majonézzel, és céklapürével
- Lassan készült sertéskaraj zöldfűszeres morzsában, bodzamézes zöldség ,,spagetti”-vel, és kecskesajtos hajdinafánkkal
- Őrségi sütőtökös torta, gesztenyés keksszel, és fenyőrügy zselével
Prizma Vásárhelyi Betyárok meglepetés csaptunk Verók András, Bíró Péter, Takács Gergő, Gedai Endre is szintén döntőben versenyezhetnek. Háromfogásos menüjük a következő:
- Vásárhelyi almás kolbásztekercs, almapürével, friss salátával, vinagrette-tel
- Ropogós bőrös kacsa mell, sütőtök textúrákkal és narancsos pecsenyelével, sütőtökös-mákos nudlival, ropogós hajdinával
- Képviselőfánk málnahabbal, fehércsokoládé mousse- szal, csokihomokkal